Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

05424922022

Yamaç Paraşütü Beş Nokta Taklası

Beş nokta taklası askeri paraşütçülerin buldukları ve geliştirdikleri bir yere iniş şeklidir. Paraşüt eğitimi alan sporcuların da mutlaka öğrenmesi ve doğru uygulaması gereken bir harekettir. İniş sırasında kullanılan en önemli güvenlik tedbirlerinden birisidir ve doğru yapılması gerekmektedir.

Yamaç paraşütünde pilotlar diğer hava araçlarında olduğu gibi bir güvenlik alanın içerisinde değildir. Kullanılan ekipmanlar pilotların en büyük koruyucularıdır. Kask, bot ve harnes seçimi bu yüzden son derece önemlidir. Yine de her türlü olumsuz iniş senaryosunda en az hasarın alınması için doğru ve güvenli teknikleri uygulamak gerekmektedir. Bu yüzden tüm sporcuların başlangıç eğitiminden itibaren verilen bütün dersleri çok ciddiye alması gerekmektedir. Verilen bütün teorik ve uygulamaları eğitimler sporcuların güvenliklerini arttırmak için alınan önlemlerdendir.

Beş Nokta Taklası Nedir?

Askeriyede geliştirilen bir iniş hareketi olan bu takla çok uzun zamandır paraşütçüler tarafından kullanılmaktadır. Askeri personellerin, tam teçhizatla ve sert iniş yaptıkları zaman zarar görmelerini engellemek için keşfedilmiştir.

Bu takla ile amaç; sert inişler sırasında vücudun yerden alacağı çarpma şokunu beş farklı noktaya dağıtmaktadır. Yamaç paraşütünde çok düşük de olsa kaza riski bulunmaktadır. Bu kazalarda da yaralanmalar iniş sırasında gerçekleşmektedir. Bu yüzden inişler başarılı bir uçuşun doğru finali olarak yapılmalı ve bütün olasılıklar hesap edilmelidir. Şiddetli rüzgar, değişen hava şartları, iniş bölgesinden sapma ya da kanatta oluşacak bir hasar hesaplanmalıdır. Çok fazla pratik yaparak, doğru, ve hızlı bir takla ile oluşabilecek bütün yaralanmalar bertaraf edilebilir.

Beş Nokta Taklası Nasıl Yapılır?

Uçuştan önce, uçuş sırasında hava stabil olabilir, rüzgar limitler dahilindedir fakat iniş bölgesinde durum böyle olmayabilir. İniş bölgesinde şiddetli rüzgar olabilir. Ya da iniş sırasında hız azalmıyordur ve iniş bölgesine yüksek hızla yaklaşıyor olabilirsiniz. Kanadınızda stol oluşmuş olabilir, kanadınız deforme olmuştur ya da zarar görmüş olabilir. Tüm bunlar çok düşük bir gerçekleşme oranına sahiptir. Ama bu durumlarda doğru ve nizami bir takla sizi en ufak bir sıyrık bile almadan kurtarabilir. İşte bu durumda yapılan takla şu şekilde gerçekleşmektedir.

  • Yere inme anında, bacaklar birbirlerine bitişik ve diz bölgesinden hafif kırık olmalı.
  • Yere temas gerçekleştikten hemen sonra hangi pozisyon uygunsa o yöne doğru yönelmeli. Sağ ya da sola doğru yöneldikten sonra baldırlar yere temas etmeli.
  • Baldırlardan sonra kalça yere temas etmeli.
  • Kalça temasından sonra omuz ve omzun tersi yönünde devam edilmelidir.

Beş nokta taklası yaparken vücudun yere temas eden noktaları sırasıyla şu şekildedir:

  • Ayak tabanları
  • Sağ ya da sol baldır
  • Kalça
  • Sırt
  • Taklaya başlanan yönün tersinde kalan omuz

Bu beş bölge taklaya ismini vermektedir ve bütün sporcular tekniği geliştirene kadar bıkmadan çalışmalıdır. Çalışma sırasında eğitmenlerin verdikleri tavsiyeleri dinlemek sporcuların işlerini kolaylaştırmada büyük rol oynayacaktır. Hareketi seri bir şekilde yapmak çok önemlidir. İlk temas noktası olan ayakları koruyacak en uygun botun giyilmesi de sporcular açısından önemlidir.

İniş Sırasında  Dikkat Edilmesi Gerekenler

İniş sırasında işler istenildiği gibi gitmeyebilir. Çok nadiren de olsa sporcular takla atmaya mecbur kalabilirler. Bu durum çok az rastlanan bir durumdur. Yine de tüm sporcuların iniş sırasında takla atması gerekiyorsa yapmaması gereken hatalar vardır. Bu hatalar şu şekildedir:

  • Beş nokta taklası sırasında dikkatin dağılmasına izin verilmemelidir. Motive olup dikkat toplanmalı ve başarılı bir iniş yapılacağına inanılmalıdır.
  • Ayaklar ve bacaklar açık olmamalıdır. Ayakların açık olması durumunda pilot iniş sırasında dengesini kaybedebilmektedir. Ayakların açık olması durumunda iniş sırasındaki şok tek bir ayakta toplanacaktır. Bu yüzden ayak pozisyonlarına dikkat edilmelidir.
  • İniş sırasında yere ilk olarak ayak yabanları temas etmelidir. Ayak tabanından önce parmak uçlarının teması dengenin kaybedilmesine ya da yaralanmalara neden olabilir.
  • Dizler hafif kırık olmalı ama karına kadar çekilmemelidir. Dizlerin doğru pozisyonda durmasına dikkat edilmelidir.
  • Vücut çok gergin olmamalıdır çok serbest de olmamalıdır.

İnişten Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beş nokta taklası başarılı şekilde tamamlandı ve güvenli bir iniş gerçekleştirildi sıra iniş sonrası yapılması gerekenlerde. Takladan sonra yapılan hatalar da göz önünde bulundurulmalı ve yapmaktan kaçınılmalıdır. Takladan sonra yapılan hatalar şu şekildedir:

  • Kuvvetli rüzgarda hızlı hareket edilmeli ve kanat biran önce toplanmalıdır. İnişten sonra yerde uzun süre beklemek yardım çağrısı anlamına gelecek ve çevredeki insanları yanıltacaktır. Aynı zamanda rüzgarın şiddetli olduğu durumlarda kanat tekrardan yükselişe geçebilmektedir.
  • Yerde uzun süre zaman geçirilmemelidir. Yere inişten sonra yerde oturmak sürüklenmelere neden olabilmektedir. Kanadın kontrol altında olmadığı ve tekrardan yükselişe geçtiği durumlarda yaralanmalar meydana gelebilir.
  • Takla sırasında hareketler çok yavaş yapılmamalıdır ve hareketleri yapmaya güvenilmelidir. Tüm hareketler kendinden emin ve seri bir şekilde yapılmalıdır.

Pilotların dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan birisi de malzeme kalitesidir. Doğru ve eksiksiz ekipmanlar pilotları koruyan en önemli unsurlardandır. Yamaç paraşütü, gözlem ve önseziye temelden bağlı bir spor olmakla beraber pratik yapmaya dayalı spordur. Sporcular kendilerini sürekli olarak teorik ve pratik olarak geliştirmeye çalışmalıdır. Çevrelerinde bulunan tecrübeli pilotlarla fikir alışverişinde bulunmalıdır.

 

Beş  nokta taklası  eğitimi pilotların iniş sırasında kullanacağı güvenli iniş hareketidir. Paraşüt eğitimi sırasında uygulamalı olarak kursiyerlere öğretilmektedir.  Güvenli bir iniş için mutlaka uzman eğitmenlerden öğrenilmesi gerekmektedir. Yamaç paraşütü eğitimi için YPEğitim’e başvurabilirsiniz. Yamaç paraşütü hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;

0850 308 21 43
0542 492 20 22

 

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?