Kırklareli Yamaç Paraşütü Eğitimi 2023
Kırklareli Yamaç Paraşütü Eğitimi
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi için son yılların gözde illerinden biri oluyor. Özellikle Marmara Bölgesi için en çok tercih edilen adresler arasında yer alıyor. Kırklareli’nin tercih edilmesinde yemyeşil ormanları, masmavi denizi, tertemiz doğası etkin rol oynuyor. Kırklareli aynı zamanda İstanbul’a yakın konumu nedeniyle de tercih ediliyor. Kısa süreli tatilleri değerlendirmek isteyen İstanbullular Kırklareli bölgesinde keyifli bir deneyim yaşama fırsatı buluyorlar. Kendilerini metrelerce yüksekten gökyüzüne bırakan paraşüt tutkunları adrenalini doruklarda yaşıyorlar.
Kırklareli’nin tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor. Kırklareli tarih boyunca Persler, Makedonlar ve Romalılar için önemli bir merkez oluyor. Şehirde tüm bu medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün olabiliyor. 1300’lü yıllarda ise Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına giriyor. Kırklareli tam da bu nedenle kültürel zenginlikleri ve tarihi mirası ile tanınıyor. 1924 yılına kadar bölgenin isminin Kırk Kilise olarak anıldığı biliniyor. 1924 yılına meclise sunulan bir teklifle şehir Kırklareli adını alıyor. Kırklareli tarih boyunca Persler, Makedonlar ve Romalılar için önemli bir merkez oluyor. Şehirde tüm bu medeniyetlerin izlerine rastlamak mümkün olabiliyor.
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi ve uçuşlarının yanı sıra; birçok farklı spor için elverişli şehirlerden biri oluyor. Kırklareli dağ bisikleti, doğa yürüyüşleri, kayak, rafting, dalış gibi pek çok spor dalı için tercih edilebiliyor. Bölgenin iklimi ve coğrafi yapısının farklı spor dalları için son derece uygun olduğu biliniyor. Kısacası; Kırklareli, doğa turizmi için son dönemlerde öne çıkan kentler arasında yer alıyor. Kırklareli yıl boyunca birbirinden renkli festivallere de sahne oluyor. Festivaller, kültür, sanat, spor, gastronomi gibi pek çok alanda düzenleniyor. Bu festivallerden biri de “Kırklareli Yamaç Paraşütü Festivali” oluyor.
YPEğitimi, Kırklareli’deki paraşüt faaliyetlerini destekliyor. Aynı zamanda eğitimler için öne çıkan uçuş okulları arasında yer alıyor. Peki; paraşüt eğitimi almak isteyen sporseverleri neler bekliyor? Kurs takvimi nasıl planlanıyor? Yamaç paraşütü eğitim süreci hangi seviyeleri içeriyor? Kırklareli yamaç paraşütü fiyatları nasıl? Kırklareli’de yamaç paraşütü kursu almak isteyenler ne kadar ücret ödemeli? Tüm bu soruları birlikte yanıtlayalım…
Kırklareli Yamaç Paraşütü Eğitimi Seviyeleri
Yamaç paraşütü eğitiminde uzman pilot lisansına sahip olabilmek için uzun bir eğitim sürecini başarıyla tamamlamak gerekiyor. Eğitimler farklı seviyelere ayrılıyor. Her bir seviyede adaylar farklı konularda eğitimlere tabi tutuluyorlar. Eğitim süreci teorik ve uygulamalı olarak yürütülüyor. Seviye atlayabilmek için alınan eğitimlerde %75 oranında başarı sağlamak gerekiyor. Her seviyenin sonunda kursiyerlere THK onaylı pilot sertifikaları veriliyor. Peki; eğitim seviyeleri neleri içeriyor?
P1 ve P2 “Başlangıç Seviyesi” Eğitimi
Yamaç paraşütü eğitimi almak isteyen adaylar işe P1 eğitimi ile başlıyorlar. P1 ve P2 eğitimleri genellikle aynı anda veriliyor. P1 eğitimi uygulamalı eğitimler için bir ön hazırlık niteliği taşıyor. P1 eğitimi süresince adaylar yalnızca teorik eğitimlerden geçiyor. Bu aşamada kursiyerlere yamaç paraşütü hakkında temel bilgilerin verileceği kısa bir kurs takvimi planlanıyor. Bu aşamada herhangi bir uygulama yapılmadığı için adaylara kurs sonunda sertifika da verilmiyor. Ancak kurs sonunda uygulanan teorik testlerde başarı gösteren adaylar P2 seviyesine geçebiliyor.
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi P2 seviyesi daha yaygın olarak başlangıç seviyesi eğitimi adıyla biliniyor. Bu aşamada adaylar için uygulamalı eğitimler devreye giriyor. P2 seviyesi eğitimleri süresince genellikle düz araziler tercih ediliyor. Adayların bir anlamda paraşüte adapte olmaları bu aşamada gerçekleşiyor.
Çünkü iniş ve kalkış süreci için gerekli reflekslerin geliştirilmesi bu aşamada gerçekleşiyor. Paraşütü baş üzerinde tutabilme, paraşütle koşabilme gibi beceriler bu aşama geliştiriliyor. Aynı zamanda paraşütün nasıl söndürüleceği de bu aşamada öğreniliyor.
Eğitim sürecinin ardından kursiyerleri teorik ve uygulamalı sınavlar bekliyor. Elbette bir sonraki aşamaya geçebilmek için bu sınavlarda başarı göstermek gerekiyor. Gerekli başarı oranı ise %75 olarak biliniyor. Başarılı olan adaylara THK onaylı sertifikalar veriliyor. Aynı zamanda başarılı olmaları bir sonraki basamağa çıkabilmeleri anlamına geliyor. P2 eğitimini tamamlayan adayları P3 eğitimi bekliyor.
P3 “Orta Pilot” Eğitimi
P3 eğitiminde kursiyerler yamaç paraşütüne dair yeni konularla tanışıyorlar. Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi orta pilot seviyesinde adayları bekleyen eğitim başlıkları şöyle sıralanıyor;
- Uçuş Planlama Eğitimi
- Ters Kalkış Eğitimi
- Yelken Uçuşu Eğitimi
- Termik Eğitimi
Kurs takvimi yaklaşık 30 günlük bir sürede tamamlanıyor. Teorik eğitimler ile başlayan eğitimler yaklaşık 5 günün ardından uygulamalı eğitimler ile devam ediyor. Yer eğitimleri süresince adaylar P2 eğitiminde edindikleri bilgileri geliştirme fırsatı buluyor. Bu aşamada kursiyerlerden paraşüt üzerinde tam olarak hakimiyet kurabilmeleri isteniyor. Termal hava akımları bu aşamada ele alınan konular arasında yer alıyor. Kursiyerlerin orta pilot lisansına sahip olabilmeleri için kurs sonunda uygulanan testleri başarıyla vermeleri gerekiyor. Teorik ve uygulamalı bu testlerde %75 oranında başarı sağlayan aday orta pilot sertifikasının sahibi oluyor.
P4 “Deneyimli Pilot” Eğitimi
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi için bir sonraki süreç farklı tekniklerde daha kapsamlı olarak verilen eğitimleri içeriyor. Kursiyerler bir önceki aşamada aldıkları yelken uçuşu ve termik uçuşu eğitimleri konusunda kendilerini geliştirme fırsatı buluyorlar. Her iki uçuş tekniği hakkında da daha kapsamlı bir eğitim sürecinden geçiyorlar. Bununla birlikte; kursiyerler bu aşamada yamaç paraşütü için oldukça kritik bir konuda eğitim alıyorlar. Yedek paraşüt katlama eğitimi bu aşamanın konuları arasında yer alıyor. Yedek paraşüt doğru katlanmadığında kritik durumlarda açılmaması söz konusu olabiliyor. Bu nedenle yedek paraşüt katlama eğitimi sürecin en önemli parçaları arasında yer alıyor.
Aynı zamanda meteoroloji eğitimi bu aşamada verilen eğitimlerden biri oluyor. Önceki aşamalara göre adaylara daha kapsamlı bir meteoroloji eğitimi veriliyor. Telsiz ve uçuş güvenliği eğitimi, Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi, P4 seviyesinin diğer odak noktaları olarak biliniyor.
P5 “Uzman Pilot” Eğitimi
Uzman pilot lisansına sahip olabilmek paraşüt tutkunlarının hayalini kurduğu durumlardan biri oluyor. Uzman pilot lisansı alabilmek için az önce sözü edilen dört aşamayı başarıyla bitirmek gerekiyor. Ardından adayları zorlu bir eğitim süreci daha bekliyor. Bu eğitim süreci P5 ya da uzman pilot eğitimi adıyla anılıyor. Eğitimler yaklaşık 20 günlük bir kamp biçiminde gerçekleştiriliyor. 20 gün boyunca verilen eğitimler genellikle bir günü bütünüyle kapsayacak şekilde planlanıyor. Uzman pilot eğitimleri süresince kursiyerlerin odaklanacağı konular şöyle sıralanıyor;
- Rotasyon Eğitimi
- GPS ve Vario Okuma Eğitimi
- İleri Seviye Termik Eğitimi
- Uzun Mesafe Uçuş Eğitimi
Kurs süreci sonunda kursiyerlerden uygulanan tüm testlerde %75 oranında başarı bekleniyor. Buna ek olarak kursiyerlerin uzun mesafe uçuş eğitimi kapsamında 100 kilometrelik uçuş yapmaları isteniyor. 100 kilometreye ulaşabilmeleri için adaylara 5 uçuş hakkı tanınıyor. Kursiyerlerin ek olarak; hava durumu takibi, rota belirleme gibi konularda da başarı göstermeleri gerekiyor. Başarılı olan adaylar uzman pilot sertifikalarını alarak kurs sürecini tamamlamış oluyorlar.
Kırklareli Yamaç Paraşütü Eğitimi Alacak Adaylar Hangi Yeterliliklere Sahip Olmalı?
Yamaç paraşütü kursları uzun ve zorlu bir süreci kapsıyor. Bu nedenle adayların yamaç paraşütü için bazı yeterliliklere sahip olmaları bekleniyor. Yaş sınırı yamaç paraşütü kurslarına katılım için belirleyici ilk unsur oluyor. İlk dört aşamada yaş sınırı 16 iken; uzman pilot seviyesinde 18 olarak biliniyor. Adayların yamaç paraşütü yapabilmeleri ve eğitimlere katılabilmeleri için 1.55 ile 2.00 m boy aralığında olmaları gerekiyor. Adayların sahip olduğu kilo aralığı da önem taşıyor. 45 – 110 kilo aralığında olmak gerekli koşullardan biri oluyor.
Eğitim süreci için THK tarafından belirlenen şartlar bunlarla sınırlı değil… Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi alacak adayların eğitim almalarına engel olacak bir sağlık sorunları bulunmaması gerekiyor. Yamaç paraşütü sporcuları yamaç ve tepelerden paraşütleriyle koşarak kendilerini rüzgara bırakıyor. Dolayısıyla koşabilmek yamaç paraşütü için önem taşıyor. Koşmaya engel fiziksel problemi bulunan adaylar bu nedenle eğitimlere kabul edilemiyor. Kalp ve solunum problemleri yamaç paraşütünün önündeki bir diğer engel oluyor. Renk körleri ve hamilelerin yamaç paraşütü yapmalarına onay verilmiyor. Ek olarak; tansiyon ve sara rahatsızlığına sahip adaylar için de yamaç paraşütü risk oluşturabiliyor.
Gerekli bir diğer şart adayların eğitim durumu ile ilgili oluyor. THK, eğitim alacak adayların belirli bir eğitim düzeyinin üzerinde olmasını istiyor. İlköğretim derecesine sahip olmayan adaylar bu nedenle eğitimlere kabul edilmiyor. Adayların ilköğretim mezunu olduklarını kanıtlamaları bekleniyor. Aksi halde eğitimlerden faydalanmaları söz konusu olamıyor.
Yamaç Paraşütü Eğitimi Alacak Adaylardan İstenen Evraklar
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi için adayların az önce sözü edilen yeterliliklere sahip olduklarını belgelendirmeleri bekleniyor. Bu nedenle kayıt aşamasında adaylardan bazı evraklar isteniyor. Bu evraklar ise şöyle sıralanıyor;
- Nüfus Cüzdanı (Fotokopisi ile birlikte)
- 18 yaşın üzerindeki adaylar için adli sicil kaydı (Son 6 aya ait olmalı)
- Ehliyet ya da kimlikte belirtilmemişse kan grubu belgesi
- Öğrenim durumu belgesi
- 8 adet vesikalık fotoğraf (Son 6 aya ait olmalı)
- Adayın yamaç paraşütüne elverişli olduğunu gösteren sağlık raporu
- 18 yaşın üzerindeki adaylar için taahhütname
- 18 yaşın altındaki adaylar için noter onaylı ve veli imzalı muvafakatname
- Kurs sonunda verilen sertifikaların arka yüzüne yapıştırılmak üzere THK pulu
Kırklareli’de Yamaç Paraşütü İçin Elverişli Bölgeler
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi ve uçuşları için en uygun illerden biri olarak görülüyor. Bu görüşte, Kırklaeli’nin iklimi ve coğrafi özellikleri etkili oluyor. Şehirde 2016 yılında yamaç paraşütü uçuşları ve eğitimleri için bir saha oluşturulduğu biliniyor. Bu saha Kırklareli’nin Kofçaz ilçesine bağlı Elmacık Köyü sınırları içerisinde yer alıyor. İlçe, Kırklareli merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kofçaz, Bulgaristan ile sınırlı komşusu olan bir ilçe olarak biliniyor.
Kofçaz ilçesi geçmiş yıllarda Ceviz ve Bal festivaliyle adını duyuran bir ilçe olarak tanınıyor. Ancak bir süredir Kofçaz ilçesinin adı yamaç paraşütü etkinleri ile anılıyor. Elmacık Köyü ise ilçeye bağlı 16 köyden biri olarak biliniyor.
Bölgede Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi alacaklar ve uçuş deneyimi yaşamak isteyenler için üç farklı tepe bulunuyor. Bu tepeler; Hamasi Tepe, Küçük Baba Tepe ve Koca Bayır Tepe adlarıyla anılıyor. Bu tepelerde ilerleyen süreçlerde ulusal ve uluslararası yarışmaların organize edilmesi planlanıyor. Bölgede başlangıç eğitimi alacak adayların yer ve uçuş eğitimlerini yapabilecekleri güvenli alanlar bulunuyor. Bölgenin aynı zamanda ileri düzey yelken ve termik uçuşları için elverişli olduğu biliniyor.
Kofçaz, ilk olarak 2016 yılında düzenlenen bir yamaç paraşütü festivaline de ev sahipliği yapıyor. Bölgeye festival için gelen yamaç paraşütü pilotları gökyüzünü paraşütleriyle rengarenk boyuyorlar. Festival süresince hem Kırklareli halkı hem de sporseverler keyifli anlara tanıklık ediyorlar. Aynı zamanda yamaç paraşütü etkinlikleri sayesinde bu sporun daha fazla kişiye ulaşması ve sevilmesi mümkün hale geliyor.
Kırklareli Yamaç Paraşütü Fiyatları
Peki; Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi alacaklar için fiyatlar nasıl? Eğitimlerden faydalanmak isteyen adaylar ne kadar bütçeye ihtiyaç duyuyor? Kurs ücretlerine hangi hizmetler dahil ediliyor? Uçuş okulları kursiyerlere ekipman konusunda destek veriyor mu?
Kırklareli’de yamaç paraşütü eğitimi alacak adaylar P1, P2, P3, P4 ve P5 seviyelerinden geçiyorlar. Bu aşamaların her birinde adayları çeşitli konular, çeşitli testler bekliyor. Konular farklılaştıkça, adayların ihtiyacı olan ekipmanlar da çeşitleniyor. Aynı zamanda her bir kursun süresi de farklılık gösteriyor. Bu noktada Kırklareli yamaç paraşütü fiyatları da farklılaşıyor.
P1 ve P2 seviyeleri çoğu uçuş okulu tarafından bir arada sunuluyor. Bu iki eğitim başlangıç eğitiminin iki önemli parçası oluyor. Başlangıç eğitimi için adaylardan 5.500 TL ücret talep ediliyor. Orta pilot eğitimlerine geçecek adayların ayırması gereken bütçe 7.500 TL oluyor. Deneyimli pilot lisansına sahip olabilmek için ter döken adayların 8.500 TL ödeme yapmaları gerekiyor. Uzman pilot aşamasında ise belirlenen ücret 10.000 TL olarak biliniyor. Uçuş okulları bazı aşamalarda adaylara ekipman desteği veriyorlar. Ancak barınma, beslenme gibi kişisel ihtiyaçlar bu ücretlerin dışında kalıyor. Adayların kişisel masrafları için ek bir bütçe ayırmaları gerekiyor.
Kırklareli yamaç paraşütü eğitimi ile ilgili daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Soru, görüş ve önerileriniz için YPEğitimi ile iletişime geçebilirsiniz. Görüş ve önerileriniz için bize web sitemiz ya da sosyal medya kanalları aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Bizi Facebook ve Instagram hesaplarımızdan takip edebilir, güncel gelişmelerden ve etkinliklerden haberdar olabilirsiniz.
Bize telefon numaralarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz;
0850 308 2143
0542 492 2022