Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

0506 728 89 40

yamaç paraşütü nedir

Yamaç Paraşütü Nedir ? 2022

Yamaç Paraşütü Nedir ?

Yamaç paraşütü genel tanım olarak 1980 yılında Fransa ve İsviçre dağlarında ortaya çıkan bir spordur. Yamaç paraşütü nedir sorusuna en güzel cevap ise “Tüm gökyüzünün ve yeryüzünün ayaklarınızın altında olduğunu ve rüzgarın da arkadaşınız olduğunu düşünün.” olur. Belki de bir gökkuşağı size yol arkadaşlığı yapabilir. Gelin hep birlikte yamaç paraşütüne dair birkaç soruya değinelim.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Temel olarak bir adet kubbe, yüzden fazla ip, kuşam ve taşıyıcı kolonlardan oluşan bir hava aracıdır. Uçuş yapılan alandan uçuşu yapan kişiye kadar belirli kriterleri bulunan bir spordur. Yani isteyen herkes istediği her yerde bu sporu yapamaz. Kendisi ve uçuş alanının gereken kriterleri karşılıyor olması gerekmektedir. Bir kuş olup Hezarfen Ahmet Çelebi’ye eşlik etmek isteyenlerin en güvenli limanıdır. Sahip olmanız gereken tek şey cesarettir.

Genelde ilkbahar veya sonbahar gibi hava şartlarının daha ılıman ve orta kararlı olduğu havalarda yapılır. Bunun sebebi ise yağmurlu, şiddetli rüzgarların olduğu veya kavurucu güneşin olduğu havaların yamaç paraşütü için çok uygun olmamasıdır.

İlk Yamaç Paraşütü Ne Zaman Yapılmıştır?

Uçuş denemeleri ilk olarak 1738 yılında şemsiyelerle yapılmıştır. 4.5 metrelik ağaçlardan omuzlarına bağladıkları iki adet şemsiyeyle atlama gerçekleştirerek denemeler yapmışlardır fakat amaç bir yamaçtan atlamak değildi. Yangın çıkan evlerden hava tahliyesi olarak tasarlamışlardır. Daha sonra 1797 yılında Fransız Andre Jackques Garner ketenden yaptığı paraşütü ile 2.400 metre yüksekten atlayarak yamaç paraşütü tarihini başlatmıştır.

İlk Yamaç Paraşütü Ne Zaman Yapılmıştır

Yamaç Paraşütü Eğitimi Kurs Katılım Formu

Eğitimlerimize katılmak ve eğitimlerimlerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurun

Yamaç Paraşütü Riskli Bir Spor mudur?

Havada yapılan bir spor olduğundan dolayı tabi ki risk teşkil etmektedir fakat gereken eğitimler alındığında ve önlemler alındığında bu risk neredeyse sıfıra düşmektedir. Yapılan araştırmalara göre yamaç paraşütünde ölüm oranı 7/1000.000’durr. Yani trafikte araba sürmekten çok daha güvenli bir spordur. Yamaç Paraşütü sporları kurallarına uyulduğu takdirde dünyanın en güvenli 5 spor dalından birisidir. Eğitimsiz ve bilinçsiz kişiler tarafından verilen teknik bilgiler her zaman pilot adaylarını bilinçsiz kişiler olarak yetişmesini sağlayacaktır.

Yamaç Paraşütü Riskli Bir Spor mudur ?

 

Her Zeminde Yamaç Paraşütü Yapılabilir mi?

Yamaç paraşütü nedir diye sordukça başka sorular da aklımızda oluşmaya başlar. Merak edilen konulardan biri de yamaç paraşütünün hangi zeminlerde yapılabileceğidir. Yamaç paraşütü aslında adından da anlaşılacağı üzere belirli bir yüksekliği baz alan bir spordur. Yükseklikle beraber uçuşa geçmeden önce paraşütün hava dolabilmesi ve pilotun belirli bir hıza ulaşabilmesi için koşu alanı da gerekmektedir. Yani yamaç paraşütünde zemin için iki önemli kriter vardır. Birincisi pilotun atladıktan sonra belirli bir süre havada kalmasını sağlayacak olan yükseklik diğeri de pilotun hızlanıp paraşütü hava ile doldurabilmesini sağlayan koşu bölgesidir.

Kimler Yamaç Paraşütü Nedir Nasıl Yapabilir?

Yaş sınırı olarak 5 ile 100 yaş arasındaki herkes yamaç paraşütü yapabilir. Sağlık açısından ise astım hastaları, sara hastaları, kalp hastaları ve hamileler haricindeki herkes yamaç paraşütü yapabilir. Son olarak kilo sınırına baktığımızda ise minimum 40 maksimum 130 kiloya sahip olmak gerekmektedir. Bu kriterlerin haricindeki herkes yamaç paraşütü yapabilmektedir.

Yamaç Paraşütü Nedir Çeşitleri Nelerdir?

  • Single (Tek kişilik / Pilot sertifikasına sahip olmalısınız)
  • Tandem (Çift Kişilik / Bir pilot eşliğinde uçuş gerçekleştirilir)
  • Akrobasi
  • Speedwing (Hız kanatları)
  • Hike & Fly (Tırman ve uç)
  • Paramotor (Motor gücüyle hareket eden yamaç paraşütü)

 

Yamaç Paraşütü Nedir  Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü yapabilmenin iki yolu vardır. İlki pilot lisansı almaktır. Yani canınız uçmak istediğinde uygun bir uçuş alanına gidip uçuş yapabilmeniz için gerekli eğitimleri alıp bu eğitimlerden başarıyla geçmeniz gerekmektedir. Bu sertifikalar P1 – P2, P3, P4 ve P5 eğitimi olarak kademe kademe verilmektedir. Her kademede yapabileceğiniz etkinlikler artmaktadır.

Bir diğer yöntem ise bir pilotla beraber uçmaktır. Bu durumda herhangi bir sertifika almanıza gerek yok. Uçuş hizmeti veren herhangi bir yere giderek pilotla beraber uçuşu gerçekleştirebilirsiniz. Fakat bu durumda size belirli bir süre verilecektir ve belirlenen rotalarda ilerlenecektir.

Senede bir kez yapsam yeter diyenlerdenseniz sizin için yeterli olacaktır fakat kendi rotanızı ve uçuş saatinizi belirlemek istiyorsanız lisans almak zorundasınız.

Paraşüt fikri sizi heyecanlandırdıysa ve içinizden “Acaba eğitim alıp pilot mu olsam?” düşünceleri gezmeye başladıysa Yamaç Paraşütü Eğitimi sayfamıza veya Kurslar bağlantısının altından tüm kursların içeriklerine erişebilirsiniz. İnter paraşüt olarak sizleri de ailemize dahil etmekten mutluluk duyarız. Korkularınız hayallerinizden yüksek olmasın 😊

Yamaç Paraşütü Eğitimi Kurs Katılım Formu

Eğitimlerimize katılmak ve eğitimlerimlerimiz hakkında bilgi almak için formu doldurun

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?