Dersler
- Yamaç Paraşütü Tarihi
- Yamaç Paraşütü Aerodinamik
- Yamaç Paraşütü Bölümleri
- Yamaç Paraşütü Kanat
- Yamaç Paraşütü Askı İpleri
- Yamaç Paraşütü Harness
- Yamaç Paraşütü ve Yedek Paraşüt
- Yamaç Paraşütü Sevk ve İdaresi
- Şiddetli Rüzgarlarda Kalkış ve İniş
- Yamaç Paraşütü Rüzgar Şiddeti
- Yamaç Paraşütü ve Meteoroloji
- Yamaç Paraşütü Ters Kalkış
- Zayıf Rüzgarda Ters Kalkış
- Yaz Aylarında Ters Kalkış
- Yamaç Paraşütü Ağaca İniş
- Yamaç Paraşütü Çatıya İniş
- Yamaç Paraşütü Tele İniş
- Yamaç Paraşütü Suya İniş
- Sürüklenmeden Kurtulma
- Hava Trafik Kuralları
- Beş Nokta Taklası
- Yamaç Paraşütü Malzeme Problemleri
- Termik Eğitimi
- SİV Eğitimi
- Yamaç Paraşütü Kulüp Pilotluğu
Şiddetli Rüzgarlarda Kalkış ve İniş
Şiddetli Rüzgarlarda Kalkış ve İniş
Şiddetli rüzgarda kalkış ve iniş pilotların hakim olması gereken konulardır. Yamaç paraşütü için hava şartları ve rüzgar her zaman en uygun durumda olmayabilir. Rüzgar çok şiddetli esiyor olabilir ya da çok şiddetli darbeler vuruyor olabilir. Uçuşa başladığınız anda bütün şartlar elverişli olsa bile uçuş sırasında hava değişebilir. Bu tür durumlarda pilotlar kalkış, uçuş ve iniş sırasında ne yapmaları gerektiğini iyi bilmelidir. Her türlü kötü şartı göz önünde bulundurup kendisini fiziksel ve mental olarak hazırlayan pilotlar avantajlı olurlar. Yeterli yer çalışmasını en doğru teknikle yapan pilotlar uçuş için en hazır pilotlardır. Bu yüzden uçmak kadar yerde antrenman yapmak kas hafızasının gelişmesinde büyük rol oynamaktadır.
Şiddetli Rüzgarda Kalkış ve İniş İçin Hazırlık
Çoğu pilot için kalkış ve iniş anı uçmak kadar önemli gelmemektedir. Fakat kalkış ve iniş anları da uçuşa dahildir ve uçuşların en önemli bölümleridir. Doğru bir kalkış uçuşunuzun geri kalanında büyük etki etmekte, uçuşun seyrini değiştirmektedir. Aynı şekilde olumsuzluklarla geçen bir uçuşta doğru bir iniş ile her şey telafi edilebilmektedir. Şiddetli rüzgar varken doğru bir kalkış için yapılması gereken hazırlıklar şu şekildedir.
- Bütün ekipmanların uçuş öncesi kontrolünü sağlamak
- Kanat ve kolonların kontrolünü sağlamak
- Kalkış yapılacak bölgeyi iyi analiz etmek
- Hava durumunu kontrol etmek
- Anemometre ve windsock gibi araçlarla rüzgarın şiddetini ve yönünü tespit etmek
- Rüzgar şiddeti ve yönüne göre hangi teknikle kalkılacağına karar vermek
- Çevrede kalkış yapan diğer pilotları gözlemlemek
- İplerin kontrolü sırasında yaralanmaların önüne geçmek için eldiven kullanmak
Tüm Şiddetli rüzgarda kalkış ve iniş için bu gözlemleri ve kontrolleri sağladıktan sonra kalkışa geçebilirsiniz. Kalkışınız sorunsuz gerçekleşti, uçuşunuz da orunsuz geçti sıra inmeye geldi… Şiddetli rüzgarda iniş için yapmanız gereken hazrlıklar şu şekildedir.
- Uçuştan önce meteorolojiden hava ve rüzgar tahminlerini almak
- İniş yapılacak bölgenin seçimini yapmak
- İniş yapılacak gölgede ağaç,tel ve bina olmasından kaçınmak
- İniş yapılacak bölgede türbülans oluşturacak faktörlerin olmasından kaçınmak
- Paraşüt eğitimi iniş prosedürlerini uygulamak
- Beş nokta taklası tekniğine çok fazla çalışmak
- Yer hızı, rüzgar hızı, hava hızını tespit etmek
- İnişten önce hızı azatlmak
- İniş sırasında rüzgarı karşınıza almak
Şiddetli Rüzgarda Kalkış ve İniş Dikkat Edilmesi Gerekenler
En ekonomik hava araçlarından olan yamaç paraşütü, doğa sporlarını da içine katmasıyla büyük bir kitle yakalamıştır. Binlerce kişi tarafından keyifle yapılan adrenalin dolu bu spor özel bir yetenek ve büyük efor gerektirmemektedir. Başlangıç eğitiminden sonra uzman eğitmenler eşliğinde ya da solo olarak yapabildiğiniz bir spordur. Ama yamaç paraşütü bu kolaylığının yanında pilotlardan çok fazla antrenman ve pratik yapmasını beklemektedir. Teorik eğitimlerde gerekli gayreti gösteren ve yer uygulamalarına zaman ayıran pilotlar çok daha keyifli uçuşlar gerçekleştirmektedir. Çok fazla dinamiği içerisinde barındıran bu sporda en önemli faktörlerin başında rüzgar gelmektedir.
Uçmanın bir aerodinamiği vardır, kanat yapısı ve rüzgarın kanat üzerindeki etkisi uçmayı doğrudan etkilemektedir. Hiç rüzgarın olmadığı durumlar gibi aşırı şiddetli rüzgarların olduğu günlerde de uçuşlar yapılabilmektedir. Tecrübeli sporcular ve uzman eğitmenlere göre 30km/s ve üzerindeki rüzgarlarda uçmak tehlikelidir. Bu tür durumlarda pilotlar nasıl kalkış ve iniş yapacağını iyi bilmesi gerekmektedir. Uçuşa başladığınız sırada şartlar elverişli olsa bile ilerleyen dakikalarda rüzgar değişebilir. Bu değişimleri etkileyen faktörleri, termikleri ve termik oluşumlarını, türbülans yapan bölgeleri bilmek gerekmektedir. Örneğin bina araları, ormanlık alanlar, yüksek kayaların arası türbülans oluşturabilecek noktalardır. Aynı zamanda Kümülüs bulutlarının bulunduğu bölgeler ve kuşların uçmayı seçtiği bölgeler termik noktaları olabilmektedir.
Şiddetli rüzgarda kalkış ve iniş için dikkat etmeniz bir diğer husus da çevrede uçuş yapan diğer pilotlardır. Kalkış sırasında nasıl kalktıkları, hangi tekniği kullandıklarını gözlemlemeniz önemlidir. Uçuşunuzu tamamlayıp inişe geçmeye hazırlandığınız zaman sizden önce inen pilotları izlemenizi tavsiye edebiliriz. Hangi noktaya hangi açıyla ve hangi hızla girdiğini gözlemlemeniz ve inişini nasıl tamamladığını görmeniz yardımcı olacaktır.
Kuvvetli Rüzgarda Kalkış ve İniş Nasıl Yapılır?
Uçmaya karar verdiniz, bütün hazırlıklarınızı tamamladınız ve rüzgar çok şiddetli... Bu durumda neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?
Kalkış Sırasında Yapılması Gerekenler
- Windsock ve anemometre ile rüzgar şiddeti ve yönünü doğru tespit etmelisiniz
- Limitlerin içinde şiddetli bir rüzgar var ise ters kalkışı tercih etmelisiniz. Tabi ters kalkış yapsanız bile kanat birden yükselip ayaklarınızı yerden kesebilir. Kanadın birden yükselmesini engellemek için A ve B kolonlarını dengede tutmalısınız. Bu tutuş kanadın kontrollü yükseltmesine yardımcı olacaktır.
- Rüzgarın geldiği yönde türbülans oluşturabilecek engellerin kontrolünü yapmalısınız. Rüzgar ne kadar şiddetli ise türbülans alanı da o kadar büyük olur.
- Darbeli rüzgarlara karşı tedbirli olmalısınız. Şiddetli ama stabil bir rüzgarda havalanmak zayıf ama yüksek darbeli bir rüzgardan daha güvenlidir.
- Kalkış sırasında geriye doğru düşmemeye dikkat edin. Yine de her türlü yaralanmaların önüne geçmek için kask, eldiven gibi koruyucu giysilerinizi kuşanın.
- Kanadınızın trimlerinin açık olduğundan emin olun.
- C ve D kolonlarını kullanarak kaldırma kuvveti sağlamadan kanadı kontrol etmeye çalışın
- Çok fazla pratik yapın. Uçuş yapmıcak olsanız bile şiddetli rüzgarlarda kalkış pratikleri yapmak çok önemlidir.
Şiddetli rüzgarda kalkış ve iniş için çok fazla pratik yaptınız ve kalkış sırasındaki bütün kontrolleri yaptıktan sonra uçuşa geçtiniz. Uçuşunuz gayet keyifli geçti sıra geldi inişe; şiddetli rüzgarda iniş için neler yapmalısınız?
İniş Sırasında Yapılması Gerekenler
- İniş yapılacak bölgenin güvenli, binalardan, ağaçlardan uzak bir bölge olması türbülanstan korunmaya yardımcı olacaktır.
- Rüzgar şiddet ve yönünü tespit etmelisiniz. İniş bölgesindeki windsock, bayrak direkleri ve ağaçların hareketini gözlemlemek yardımcı olacaktır.
- GPS ile hızınızı tespit etmeli, rüzgar hızını ve hava hızını göz önünde bulundurmalısınız.
- İnişe geçildiği sırada rüzgarın arkadan değil de karşıdan gelmesini sağlamalısınız. Rüzgarın karşınızdan gelmesi hızınızı yavaşlatmada ve yumuşak bir iniş yapmakta etkili olacaktır.
- Paraşüt eğitimi sırasında öğrendiğiniz iniş prosedürlerini uygulamalısınız. İnişe uygun seviyeye gelene kadar S çizmeye devam etmelisiniz.
- İniş yapılacak noktaya daha önceden girmek geri sürüklenmeyi önlemede yardımcı olacaktır.
- İnişe son yaklaşım sırasında 360’lık dönüşler yapmaktan kaçınmanız gerekmektedir.
- Yer hızına göre fren şiddeti ayarlanmalı ve yere ineceğimiz ana kadar kademeli olarak arttırılmalıdır.
- İnişten sonra kanat hemen söndürülmelidir. Kanadın söndürülmemesi durumunda tekrardan yükselmeye geçebilir ya da geri sürüklenebilirsiniz.
- Çok şiddetli rüzgarlarda iniş yaparken beş nokta taklası da yapmak zorunda kalabilirsiniz. Beş nokta taklası yaralanmaları ve sakatlıkları önlemek üzere geliştirilmiş bir takladır. Beş nokta taklasına çok fazla pratik yaparak çalışmanız gerekmektedir.
Şiddetli rüzgarda kalkış ve iniş her pilotun dikkat etmesi ve önemsemesi gereken konulardır. Her pilot limitler dahilindeki rüzgarda uçuşa başlasa bile uçuş sırasında yer rüzgarları değişebilmektedir. Yamaç paraşütü her etkenin ve değişkenin göz önünde bulundurulması gereken bir spordur. Paraşüt eğitimi hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;
0850 308 21 43
0542 492 20 22