Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

0506 728 89 40

Yamaç Paraşütü Suya İniş

Yamaç paraşütü suya iniş bazı durumlarda pilotların yapmak zorunda kaldıkları bir eylemdir. Ya da mecburi olarak suya inmek zorunda kalınabilmektedir. Suya inerken pilotların dikkat etmeleri ve bilmeleri gereken çok önemli hususlar bulunmaktadır.

İniş yapılacak suyun yapısı pilotlar tarafından iyi bilinmelidir. Göle ya da denize iniş yapılacaksa arasındaki farka hakim olmak hayati derecede önemlidir. Aynı zamanda iniş sırasında denizin durumu da çok büyük önem taşımaktadır. Denizin derinliği, dalgalar ve dalgaların boyu, kıyaya olan uzaklık pilotlar tarafından hesap edilmelidir.

Acil durum prosedürlerden birisi olan suya inme konusu büyük kararlılıkla beraber tecrübe ve soğukkanlılık da gerektirmektedir. Çoğu pilot yılda en az bir defa antrenman için suya inme denemeleri yapmaktadır. Bu denemelerin yapılabilmesi için uzman eğitmenler tarafından bilgi alınmalı ve eğitmenler gözetiminde yapılması tavsiye edilmektedir.

Yamaç Paraşütü Suya İniş ve Bilinmesi Gerekenler

Tüm acil durumlarda olduğu gibi suya inme durumu söz konusu yapılacak ilk şey kararlı olmaktır. Başarılı bir iniş yapılacağına ve zarar görülmeyeceğine inanmak en önemli noktadır. Gözlem yapma ve doğru karar alma başarılı bir inişin olmazsa olmazlarındandır. Suyun yapısı, dalgaların sıklığı ve yüksekliği, varsa sizden önce iniş yapan pilotların durumu gözlemlenmelidir.  Gözlemden sonra yapılacak iniş şekline karar vermek gerekmektedir.

Suya inmede iki farklı yaklaşma yöntem pilotlar tarafından tercih edilmektedir. Bu yaklaşma yöntemleri şu şekildedir:

  • Arka rüzgar ile suya yaklaşma
  • Karşı rüzgar ile suya yaklaşma

Suya ne şekilde yaklaşılacağına karar verdikten sonra inme şekline de karar verilmelidir. Kanat ve kuşam ile suya inmek ya da suya yakın bir noktada harnessten ayrılıp atlamak. İki yöntem de pilotlar tarafından tercih edilmekte olup içinde bulunulan duruma göre tercih edilmektedir.

Yamaç Paraşütü Suya İniş Nasıl Yapılır?

Yamaç paraşütü birden çok değişkenin etkili olduğu ve her uçuşta farklı senaryoların gerçekleşebileceği bir spordur. Tabi ki bu senaryoların hepsi olumsuz olmamakla beraber çok düşük bir orana sahiptir. Yine de oluşabilecek tüm olumsuz koşullara karşı önceden tedbir almak ve mental olarak hazır olmak önemlidir. Oluşabilecek bütün olumsuzlukları pilotlar önce kafada yenmek zorundadır. Yapabileceklerine inandıkları her şeyi yaptıklarını göreceklerdir.

Suya inmek de karşılaşılabilecek olumsuz olaylardan birisidir. Ya da daha kötü bir durumdan kurtulmak için tercih edilen bir durum da olabilir. Tehlikeli olmakla beraber yaralanmalara hatta boğulmalara sebebiyet verebilecek de bir durumdur. Bundan en az hasarla ya da hasarsız kurtulmanın yolları da vardır. Çok fazla teorik ve pratik eğitim yamaç paraşütünde büyük avantaj sağlamaktadır.

Yamaç paraşütü suya iniş sırasında inişin yapılacağı nokta kesin olarak belirlenmelidir. Uçuş sırasında derinlik algısı kaybolabilir ve su ile aradaki mesafe net olarak ölçülemiyor olabilir. Bu yüzden mesafeden kesin olarak emin olunmalıdır.

Arka Rüzgar ile Suya İniş

Arka rüzgar ile yaklaşmak pilotların tercih ettiği yöntemlerden birisidir. Arka rüzgar ile yaklaşma sırasında kubbenin hücum kenarı suya önce temas edecektir. Hücum kenarın suya önce temas etmesi ile su hücre ağızlarında bariyer oluşturacak ve havanın dışarı çıkmasını engelleyecektir. Böylece kubbe su üzerinde kalacaktır. Yüz üstü suya yaklaşıldığı için tekrar geri dönmek pilotlar için zor olabilmektedir. Arka rüzgarla yaklaşma metodunda fren kullanılmadığından hız da yüksek olacaktır. Yamaç paraşütü suya iniş sırasında hızın yüksek olması suya sert çarpmaya da neden olabilir.

İniş sırasında deniz dalgalı ise kıyıya sürüklenme söz konusu olabilmektedir. Kuşamdan ve kanattan çok çabuk kurtulmakta fayda vardır. Dalga boyu yüksek ve dalga sıklığı çoksa kıyıya ulaşmaya çalışmamakta fayda vardır. Harnessin üretildiği malzeme itibari ile su üstüne çıkma eğilimi olacaktır. Bu durumda harness pilotu suyun içine doğru itecektir. İnişten hemen sonra harnessten çıkılmalıdır.

Karşı Rüzgar İle Suya İniş

Karşı rüzgar ile yaklaşmak da pilotların tercih ettiği bir diğer yaklaşma yöntemidir. Karaya iniş yapar gibi rüzgar karşıya alınarak suya yaklaşılmaktadır. Suya yaklaşırken son tek bacak bağlı kalacak şekilde bütün bağlar açılmalıdır. Yamaç paraşütü suya iniş sırasında göğüs bağı ve bir bacak bağı açılır.

Pilotların üzerinde bulunan bütün elektronik ekipmanlar kapalı konuma getirilmelidir. Botlar ayaklardan çıkarılır, imkan varsa harnesse asılır ya da atılır. Botlar inişten sonra yüzmeyi zorlaştıracak ve su içerisinde sorun çıkaracaktır. Suya iki metre civarında yaklaştıktan sonra frenler tam pozisyonda çekilir. Frenlerin çekilmesi ile stall oluşur ve suya sırt üstü çarpılır. Mümkün olan en kısa sürede son bağ açılıp kanat ve kuşamdan uzaklaşılır. Bu sayede kanada ve iplere dolanma riski ortadan kaldırılmış olur.

Pilotların suya inerken tercih ettiği iniş şekillerinden birisi de suya atlamaktır. Atlamak için karşı rüzgar ile yaklaşmakta fayda vardır. Yine bacak hariç tüm bağlar açılır ve suya 2 metre kala harnessten kurtulup suya atlanır. Suya atlama sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi atlanılacak mesafenin doğru tayin edilmesidir.

Yamaç paraşütü suya iniş için bazı durumlarda 15 metrelik yükseklik pilotlara 2 metre gibi görünebilmektedir. Bu yüzden kesin emin olmadan atlanılmamalıdır. Atlanılacak suyun derinliği ve suyun içerisinde kaya olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Suya İnişte Yapılması Gerekenler

Yamaç paraşütü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça revaçta olan bir ekstrem spordur. En uygun fiyatlı uçuş ekipmanı olması ve ülkemizin hemen her noktasında yapılabilmesi en büyük avantajlarındandır. Yamaç paraşütü fiyatı seçilecek ekipmanlara göre değişmektedir. Aynı zamanda yamaç paraşütü fiyatı için en büyük belirleyicilerden birisi de kullanım amacıdır. Tandem, akrobasi, eğitim ve yarışma kategorileri için özel olarak üretilen ekipmanlar bulunmaktadır. Hemen her yaştan herkesin yapabileceği doğa ile iç içe olan bu sporda dikkat edilmesi gereken konular bulunmaktadır.

Dikkat edilmesi ve üzerinde en çok çalışılması gereken konular acil durum prosedürleridir. Bu acil durum prosedürlerinden birisi de yamaç paraşütü suya iniş konusudur. Suya inişte yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • İniş yapılacak noktanın seçimi doğru şekilde yapılmalıdır.
  • İniş yaparken kararlı ve soğukkanlı olunmalıdır.
  • Rüzgarın hızı ve yönü doğru şekilde hesaplanmalıdır.
  • İniş yapılacak noktaya hangi şekilde yaklaşılacağına karar verilmelidir.
  • Yaklaşma şekline göre suya iniş prosedürleri uygulanmalıdır.
  • Suya atlama noktası doğru seçilmelidir.
  • Harness ve kubbenin batırmaması için ve iplere dolanmamak için hızlıca kuşamdan çıkılmalıdır.
  • İniş öncesinde bütün elektronik aletler kapalı konuma getirilmelidir.
  • Olası bir ipe dolanma durumundan kurtulmak için makas, bıçak vb bir kesici yakında olmalıdır. Gerekirse ipler ve bağlar kesilmelidir.
  • İniş yapılan yer deniz ya da gölün ortasında bir yer ise su üstünde kalmak için harness kullanılabilir.

 

Yamaç paraşütü suya iniş eğitimi uzman eğitmenler tarafından teorik ve pratik olarak kursiyerlere verilmektedir. Doğru ve bilinçli bir eğitim tüm kazaların ve aksiliklerin önüne geçmek için atılan en büyük adımlardan bir tanesidir. Yamaç paraşütü eğitimi için YPEğitim’e başvurabilirsiniz. Yamaç paraşütü hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;

0850 308 21 43
0542 492 20 22

 

 

 

 

 

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?