Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

0506 728 89 40

Yamaç Paraşütü Malzeme Problemleri

Yamaç paraşütü malzeme problemleri ilk yardım konusu içerisinde ele alınmaktadır. Çok fazla ipe ve donanıma sahip olan yamaç paraşütünde çok nadir de olsa problem yaşanabilmektedir. Tüm bu problemleri önlemek ve oluşabilecek kazaları engellemek için pilotların tedbir alması gerekmektedir. Aynı zamanda yaşanacak her olumsuz durum karşısında soğukkanlı olmak gerekmektedir. Soğukkanlı olmak, ani karar almak ve alınan kararı hızlıca uygulamak bir pilot için oldukça önemlidir.

Uçuş sırasında pilotların çok nadir karşılaştığı bazı sorunlar bulunmaktadır. Yine de en çok yaşanabilecek sorunlardan birisi fren iplerinin kopması ya da kolon iplerinin kopması olabilir. Fren iplerinin kopması hayati bir sorun meydana getirmemektedir. Fren ipleri olmaksızın da dönüş ve iniş yapılabilmektedir.

Yamaç Paraşütü Malzeme Problemleri İçin Yapılması Gerekenler

Yamaç paraşütü kanat, askı ipleri, kolon ipleri ve kuşam olmak üzere dört esas bölümden oluşmaktadır. Bu ana bölümlerin yanında karabinalar, metal halkalar, yedek paraşüt, variometre, pusula da bulunmaktadır. Pilotlar aynı zamanda kask ve bot kullanmaktadırlar. Çok sayıda ekipman ile yapılan bu ekstrem sporda her parça tek tek kontrol edilmeli ve gözden geçirilmelidir. Tüm malzemelerin saklama koşullarına dikkat edilmeli, yıpranmış ve deforme olmuş malzemeler kullanılmamalıdır.

Kullanılan ekipmanların dikkatli seçilmesi çok önemlidir. Bu seçimlerde pilotun boy ve kilosunun yanında malzeme kalitesine de dikkat edilmelidir. Kaliteli materyallerden üretilen ekipmanların seçimi pilotların yamaç paraşütü malzeme problemi yaşama olasılığını en aza indirmektedir.

Uçuşlar sırasında yaşanabilecek sorunlar içerinde fren ipinin kopması pilotların yaşadığı bazı sorunlardandır. Fren ipinin kopması sadece yavaşlamayı olumsuz etkilemektedir. Yamaç paraşütünde dönüşler fren ipleri kopsa bile yapılabilmektedir. Dönüş yapmak için dönüş yönündeki kolonun yavaşça çekilmesi dönüş yapmaya yardımcı olacaktır. Bu yöntemle dönüş yapmayı sorun yaşamadan önce deneyimlemekte büyük yarar olacaktır. Fren iplerinin kopması hızın düşürülmesini engelleyecektir. Bu yüzden iniş için uygun ve geniş bir alan seçilmelidir. İnişe geçerken koşmak için hazır olunmalıdır. Aynı zamanda pilotlar bu tarz bir iniş sırasında beş nokta taklası tekniğini de kullanabilmektedirler.

Oluşabilecek bir sorunu daha önceden denemek ve fikir sahibi olmak pilotların soğukkanlı olmasında yardımcı olacaktır. Uçuş sırasında oluşabilecek bir sorunu tecrübe etmek için THK SIV eğitimi verilmektedir. Uçuşlar sırasında oluşabilecek acil durumların kontrollü olarak tecrübe edilmesi anlamını taşıyan SIV uzman eğitmenler tarafından verilmektedir. Kulüp pilotluğu eğitimi almış kursiyerler THK SIV eğitimi almaya hak kazanmaktadırlar.

Yamaç Paraşütü Malzeme Problemleri ve Alınacak Önlemler

Yamaç paraşütünün en önemli noktalarından birisi de gözlem yapabilme yeteneğidir. Oluşabilecek her durum karşısında doğru reaksiyonu almanın en önemli yolu doğru gözlemden geçmektedir. Teorik eğitimlerde uzman eğitmenleri doğru gözlemleyen ve yeterince yer çalışması yapan pilotlar çok daha başarılı olacaklardır.

Malzemelerin doğru seçimi kadar bakımı ve onarımı da çok büyük önem taşımaktadır. Pilotlar kullandıkları tüm malzemeleri doğru şartlarda saklamalı ve zarar görmemesi için önem almalıdır. Ekipmanları saklarken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Tüm ekipmanlar güneş ışığından uzak olan ve rutubet olmayan bir ortamda saklanmalıdır.
  • Kanat ve yedek paraşüt doğru ve pilotun kendisi tarafından katlanmalıdır.
  • Yamaç paraşütü malzeme problemleri oluşmaması için kimyasal ve asitli temizleyiciler kullanılmamalıdır.
  • Tuzlu suya maruz kalmış tüm malzemeler temiz su ile yıkanmalıdır.
  • Malzemeler en fazla altı ayda bir açılıp havalandırılıp tekrardan katlanmalıdır.
  • Malzemelerin açıldığı alanlara dikkat edilmelidir.
  • Malzemelerin açıldığı alanlar düz olmalı ve taş, ot ve sert cisimler olmamalıdır.
  • Malzemelerin toplanması ve katlanması sırasında içerisine böcek girmediğinden emin olunmalıdır.
  • İniş yapıldıktan sora kanat hemen toplanmalıdır. Kanadın yerde sürüklenmemesine dikkat edilmelidir.
  • Kanat hücreleri içerisine giren yabancı maddelere dikkat edilmelidir.
  • Kanat, ipler, harness ve halkalar düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Yamaç paraşütü ekstrem sporlar içerisinde kaza oranı en düşük spordur. Bu oranın bu kadar düşük olmasının en büyük sebebi hiç kuşkusuz pilotların dikkatli olması ile alakalıdır. Tüm ekipmanlar her uçuş öncesi ve sonrasında mutlaka kontrol edilmelidir. Deforme olmuş ya da yıpranmış hiçbir malzemenin kullanılmaması gerekmektedir. Yamaç Paraşütü malzeme problemleri genellikle düzgün saklanmamış ve deforme olmuş parçalarda meydana gelmektedir. Yamaç paraşütü eğitimi için YPEğitim’e başvurabilirsiniz. Yamaç paraşütü hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;

0850 308 21 43
0542 492 20 22

 

 

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?