Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

0506 728 89 40

Yamaç Paraşütü Kanat

Yamaç paraşütü kanat başta olmak üzere askı ipleri ve kuşamla beraber üç ana kısımdan oluşmaktadır. Yamaç paraşütünde uçmayı sağlayan bölüm kanattır ve kanat seçimlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Kanatlar ileri teknoloji dokumalar ile sentetik kumaşlardan üretilmektedir. Ortalama olarak 11 ile 13 metre arasında boya sahip olan kanatlar, uzunluğunun yanında oldukça hafiftirler. Bir sırt çantası ile kolayca bir yerden bir yere taşınabilmektedirler. Yamaç paraşütünde kullanım amacına, üretildiği malzemeye göre çok farklı kanatlar bulunmaktadır. Eğitim, akrobasi, yarışma ve tandem için farklı kanat modelleri bulunmakta ve pilotun ağırlığına göre seçim yapılmaktadır.

Yamaç paraşütüne başlayacak sporcuların kanadın yapısını, aerodinamiğini öğrenmeleri bu sporda gelişmeleri için büyük avantaj sağlayacaktır. Her sporda olduğu gibi yamaç paraşütünde de çok fazla değişken ve bu değişkenleri etkileyen faktörler bulunmaktadır. Kanadın üretildiği malzeme, hücre sayısı, hücre ağzının genişliği bunlardan bazılarıdır. Bu değişkenler uçuşu ve uçuş süresini de etkilemektedir.

Yamaç Paraşütü Kanat Bölümleri

Kubbe de denilen kanatlar yedi bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler kanadın performansını doğrudan etkilemekte ve sporcuların seçimleri için farklı özellikler taşımaktadır. Kanadın bölümleri şu şekildedir:

  • Hücum kenarı
  • Firar kenarı
  • Hücre (cell) ağızları
  • Kulaklar
  • Hücre ( cell ) duvarları
  • Plastik Çubuklar (rigid foil)
  • Mylar kulplar

Her kanatta bulunan bu yedi bölüm farklı boylara ve yapılara sahip olmaktadır.

Hücum Kenar

Kanadın ön bölümüne hücum kenar denmektedir. Kanada hava girişi bu bölümden olmaktadır. Hücre ağızları da bu bölümde bulunmaktadır.

Firar Kenar

Kanadın arka bölümüne firar kenar denmektedir. Bu bölüm hücum kenarın aksine kapalıdır ve havanın dışarı çıkmasını engellemektedir. Firar kenarın kapalı olması sayesinde hücreler içine giren hava dışarı çıkamaz. Havanın dışarı çıkamaması sayesinde kanat katı bir yapıda kalıp uçmaya devam edebilir.

Hücre (Cell) Ağızları

Yamaç paraşütü kanat yapısı içerisinde hücreleri barındırmaktadır. Bu hücrelerin hava ile dolu olması sayesinde uçuşlar gerçekleştirilebilmektedir. Uçuşa başlamadan önce hücrelere havalar hücre ağızları sayesinde dolmaktadır. Hücre ağızları kanadın hücum kenarında bulunmaktadır. Yamaç paraşütünün yavaş ve daha güvenli olması hücre ağızlarının geniş ve büyük olmasına bağlıdır. Küçük ve dar hücre ağızlı kanatlar ise hızlı performans kanatlarıdır.

Hücre  (Cell) Duvarları

Kanatlar üst üste iki kumaşın birleştirilmesi ile oluşmaktadır. Bu iki kumaşın hücum kenardan firar kenara doğru kesen kumaşlar da hücre duvarlarıdır. Hücre duvarları hücrelerin oluşmasını sağlamaktadır. Hücre duvarlarının üzerinde ise hücre delikleri bulunmaktadır ve bu delikler de hücreler arası hava geçirgenliğini sağlamaktadır. Hücre duvarları, kanadın katı bir yapıda durmasına ve havanın dengeli bir şekilde dağılmasına yardımcı olmaktadır.

Plastik Çubuklar (Rigid Foil)

Yamaç paraşütü kanat üzerinde hücum kenardan firar kenara uzanan çubuklardır. Rigid foil de denen bu çubuklar carbon, titanyum ve fiberglastan üretilmektedir. İç basıncın sürekliliğine yardımcı olan çubuklar aynı zamanda iniş ve kalkışta kanadın dengesini korumada yardımcı olmaktadır. Kanadın hücre ağzındaki bölümlerinin gergin durmasını sağlar ve buradaki basıncı dengeler. Kapanmalara karşı koruyucu görevi olan bu çubuklar zaman içerisinde deforme olmaktadır. Bu yüzden düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Kulaklar

Kanatların sağ ve sol uç kısımlarına kulak denilmektedir. Kulaklar, pilotların çöküş hızına müdahale etmesine yardımcı olmaktadır. Pilotlar, kulakları kapatıp açarak çöküş hızını kontrol etmektedir. Stabilo da denilen kulaklar, kanadın dengede durmasını da sağlamaktadırlar.

Mylar Kulplar

Askı ve kolon iplerinin kanada bağlanmasında kullanılan parçalardır. Mylar kulplar çok sağlam kumaşlardan üretilmektedir. Yamaç paraşütü eğitimi için kullanılan kanatlarında mylar kulplar mukavemeti arttırmak için özel olarak üretilmektedir.

Yamaç Paraşütü Kanat Özellikleri

Yamaç paraşütü, motora ya da ekstra başka bir uçuş aracına ihtiyaç duymadan kullanılabilen hava araçlarıdır. Oldukça hafif olan ve kolaylıkla uçuşa hazırlanabilen yamaç paraşütü doğayla iç içe yapılan ekstrem sporlardandır. Hafif olması ve hemen hemen her yerde yapılabilmesi oldukça popüler bir spor haline getirmiştir. Yamaç paraşütünün yapılabilmesi eğitimlere ve sertifikalara tabidir. Aynı zamanda özel ekipmanlar kullanılan yamaç paraşütünde her ekipman farklı özelliklere sahiptir.

Kanatlar, üretildikleri kumaşlar, kumaşların rengi ve hücre özelikleri bakımından farklılık göstermektedir. Esnemeye ve yırtılmaya dayanıklı, su geçirmeyen özel sentetik iplerle üretilen kanatlar renk bakımından farklı özellikler taşımaktadır. Kumaş rengi arazilerde dikkat çekecek, parlak ve fark edilebilir renklerden seçilmektedir. Aynı zamanda renkler farklı UV değerlerine sahip olmakta ve bu değer UV koruyuculuğunu etkilemektedir.

Yamaç paraşütü kanat için renklerin UV özelikleri şu şekildedir:

  • Beyaz, soluk yeşil ile açıl gri ve mavi yüksek UV korumalı renklerdir.
  • Sarı, kırmızı, turuncu ile koyu yeşil ve mavi orta UV korumalı renklerdir.
  • Mor, pembe ve siyah zayıf UV korumalı renklerdir.

Uçuşun yapılacağı bölgenin yapısına, mevsime, saate göre kanat renginde seçim yapılması gerekmektedir.

Kanatların üretiminde kumaş seçimi büyük önem taşımaktadır. Kumaş seçimini yaparken dikkat edilen konular şu şekildedir:

  • Kumaşın yırtılmaya dayanma gücü
  • Kumaşın hava geçirgenliği
  • Kumaşın esneme payı
  • Kumaşın ağırlığı
  • Kumaşın kullanım süresi

Tüm bu özelikler kaliteli, güvenilir ve uzun ömürlü bir kanat üretiminde önemli kriterlerdir. Kanat alımında tüm bu özellikleri dikkate alıp incelemekte büyük fayda vardır.

 

Kanadın Kullanım Süresini Etkileyen Faktörler

Tüm ekipmanlar gibi kanadın da bir kullanım süresi bulunmaktadır. Fakat bu kullanım süresini maksimuma çıkarmak pilotların elindedir. Yamaç paraşütü kanat kullanım süresini etkileyen faktörler şu şekildedir:

  • Çok uzun süre güneş ışığına maruz kalması engellenmelidir.
  • Kanatların deforme olmaması için kötü zeminlere iniş yapmaktan kaçınılmalı ya da inişte dikkat edilmelidir.
  • İnişten sonra kanadın toparlanmasına dikkat edilmeli yerde sürüklenmemelidir. Aynı zamanda kanadı yerde sürükleyerek taşımaktan kaçınılmalıdır.
  • Kanadın temizliği yapılırken kimyasal içerikli temizleyicilerden kaçınılmalıdır.
  • Kanadın katlanmasına dikkat edilmelidir. Kanadın katlanması sırasında içerisine girecek yabancı maddelere dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bozuk zeminler üzerinde katlama yapılmamalıdır. Kanadın içerisine böcek, haşere girmesi engellenmelidir.
  • Kanat güneş ışığından uzak ve rutubet olmayan yerlerde muhafaza edilmelidir.
  • Kanadın ve diğer ekipmanların üzerine kesinlikle basılmamalıdır.
  • Hücrelerin içerisine giren kum, toz, taş kesinlikle temizlenmelidir.
  • Tuzlu suya temas eden kanat kesinlikle temiz su ile yıkanmalı ve kurutulduktan sonra katlanmalıdır.
  • Kullanılmayan kanatlar belirli aralıklarla açılıp, havalandırdıktan sonra tekrardan katlanmalıdır.
  • Hasar görmüş, yırtılmış, sökülmüş kanatlar doğru şekilde tamir edilmelidir. Doğru tamir yapılamıyorsa kesinlikle kullanılmamalıdır.

Tüm bunlara dikkat eden sporcular sahip oldukları kanatları ve ekipmanlarını çok uzun yıllar keyif ile kullanacaklardır. Kanadın bakımına ve saklanmasına özen göstermek aynı zamanda oluşabilecek kazalarında önüne geçmeyi sağlayacaktır.

Yamaç paraşütü her yaştan insanın güvenle yapabileceği, doğanın keyfinin çıkarılabileceği bir spordur. Yaşadığımız dünyayı kuşların gözünden görmemize olanak sağlamaktadır. Yamaç paraşütü bütün sporlar gibi ekipmanlara, eğitimlere ve spor yapmak için uygun fiziki koşullara ihtiyaç duymaktadır. Yamaç paraşütü kanat da bu ekipmanlardan bir tanesidir. Siz de yamaç paraşütü yapmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yamaç Paraşütü Eğitimi hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;

0850 308 21 43
0542 492 20 22

 

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?