Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

0506 728 89 40

Yamaç Paraşütü Rüzgar Şiddeti

Yamaç paraşütü rüzgar şiddeti kanadın süzülmesine etki eden en önemli faktörlerden birisidir. Saatte 30 km ve üzeri hızdaki rüzgarlar yamaç paraşütü için zor ve tehlikeli hızlardır. Bu nedenle pilotlar rüzgarın şiddetini bilmeli ve limitler içerisindeki rüzgar şiddetinde uçması tavsiye edilir. Tecrübeli bir pilot birçok metot ile rüzgarın şiddetini, yönünü ve sıklığını tahmin edebilir. Rüzgarın yönünü ve şiddetini öğrenmek için windsock ya da anemometre gibi araçlar da kullanılmaktadır.  Uçuşa başlamadan önce ya da iniş sırasında rüzgarın şiddetini doğru tahmin etmek hayati önem taşımaktadır.

Uçuş sırasında oluşabilecek termikleri ve termiklerin oluşma şekillerini bilmek önemlidir. Termik eğitimi paraşüt eğitimi ve meteoroloji eğitimi ile adaylara öğretilmektedir. İniş sırasında pistteki rüzgar hızını bilmek güvenli bir iniş için de önemlidir. Bu yüzden yamaç paraşütü rüzgar şiddeti konusu da eğitimlerin önemli bir parçasıdır.

Yamaç paraşütü başlangıç eğitimi kapsamında adaylara yoğun bir teorik eğitim verilmektedir. Teorik eğitim kapsamında bulut çeşitleri, hava hareketleri ve meteoroloji eğitimi verilmektedir. Yamaç paraşütü yapacak bir adayın uçmanın, kanat yapısının özelliklerini çok iyi öğrenmesi gerekmektedir. Havanın, rüzgarın yönü ve rüzgarın şiddetinin uçuş üzerinde doğrudan etkisi bulunmaktadır. Başlangıç eğitimlerinde; windsock, anemometre, GPS gibi araçların kullanımı gösterilmektedir. Bu araçlar ile rüzgar şiddeti ve yönü öğrenilebileceği gibi, gözlem ile de adayların rüzgar tahmini yapması öğretilmektedir. Çevresini izlemekte başarılı, pratik düşünebilen, ani karar verip, kararlarına çabuk reaksiyon gösteren pilotlar avantajlı konumda olmaktadır.

 

Yamaç Paraşütü Rüzgar Şiddeti Nasıl Tespit Edilir?

Rüzgarın hızını ölçmede kullanılan yöntem ve araçlar şu şekildedir:

  • Anemometre: Rüzgarın şiddetini öğrenmede kullanılan elektronik bir alettir. Sadece şiddetini göstermesine rağmen uçuş öncesi hazırlıklarda son derece kullanışlı bir alettir.
  • Windsock: Havacılığın birçok alanda kalkış ve iniş bölgelerinde kullanılan rüzgar tulumlarıdır. Yamaç paraşütü rüzgar şiddeti için de kullanılan windsocklar havalimanlarından da aşına olduğumuz araçlardır. Bir direk üzerine asılan windsocklar, kırmızı ve beyaz halkalı olduğu gibi turuncu ve beyaz renkte de olabilirler. Rüzgarın yönünü bulmada da kullanılan windsockların şiştiği yönün tersi rüzgarın yönüdür. Windsockların her şeridi tahmini olarak 3knot yani yaklaşık olarak 6 km/s eşittir.
  • Bacalardan çıkan duman: Uçuş yapılan alanların yakınlarında bir fabrika bacası ya da bir evin bacasından çıkan duman pilotlara bilgi verir. Dumanın yükselme şekli ve dağılması rüzgarın yönü ve hızı hakkında fikir verir.
  • Ağaçlar: Ormanlık bir alandaki ya da arazideki ağaçların eğimi de rüzgarın şiddeti ve yönü hakkında bilgi verir.
  • Tozlar: Uçulan bölgelerin çevresindeki tarla veya kumsallarda uçuşan tozlar da rüzgarın şiddeti ve yönünü belirlemede kullanılabilir.
  • Sular: Büyük su birikintilerindeki dalgalanmalar da rüzgarın ynü ve şiddetini belirlemede yardımcı olacaktır.
  • Diğer Pilotlar: Yoğun uçuşların yapıldığı bölgelerde kullanılacak bir gözlem şeklidir. Daha önce uçan ya da iniş yapan pilotları gözlemleyerek rüzgara karşı tedbir alınabilir.
  • Bayrak Direkleri: Yamaç paraşütü rüzgar şiddeti için etkili olan bir diğer yöndem de bayrak direklerine bakmaktır. Uçuş yapılan bölgede görülebilecek bayrak direkleri windsock görevi görebilmektedir. Bayrak direklerindeki bayrakları izleyerek rüzgarın şiddeti ve yönü ile ilgili fikir sahibi olunabilir.
  • Meteoroloji: Uçuş yapmadan önce farklı hava durumu kaynaklarından bilgi alınmalıdır. Uçuş günü ve saatinde hava muhalefetleri ve rüzgar bilgisi öğrenilmelidir. Çok şiddetli rüzgarların olduğu gün ve saatlerde uçuş yapılırken dikkat edilmelidir.
  • Tecrübeli Pilotlar: Uçuş yapılacak bölge uçuş öncesinde araştırılmalıdır. Bölgenin yapısı o bölgede daha önce uçan pilotlardan dinlenmeli, bölgenin yapısı araştırılmalıdır. İniş yapılacak alan kontrol edilmeli, türbülans yapacak bölgeler saptanmalıdır. Uçuş yapılacak bölgede geniş ve engellerin olmadığı alanlar tespit edilmelidir.

 

Yamaç Paraşütü Rüzgar Şiddeti Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

Paraşüt eğitimi sırasında adaylara söylenen en önemli şeylerden birisi de gözlem yapmalarının önemidir. Çevreyi, doğayı, diğer pilotları gözlemleyen ve bunları doğru yorumlayan plotlar çok daha başarılıdır. Bir pilot çok fazla özgüvenli olmaktan çok tedbirli olmalıdır. Gözlemlemede başarılı olan pilotlar tehlikeleri en aza indirip bu spordan keyif almaya bakar.

Her sporda olduğu gibi yamaç paraşütünde de uyulması gereken kurallar ve tedbirler vardır. Örnek vermek gerekirse;  gün batımından yarım saat sonra uçmak yasaktır. Bu can sıkıcı ya da kısıtlayıcı gibi görünebilir ama tamamen pilotları korumak için alınmış bir tedbirdir. Tıpkı bu tedbir gibi yamaç paraşütü rüzgar şiddeti  için de alınan tedbirler uzman sporculardan gelen tavsiyeler vardır. Kimilerine göre 18 knot rüzgar kimilerine göre 30km/s rüzgardan şiddetli rüzgarlarda uçmak zor ve tehlikelidir.

Acil müdahale uçuşu söz konusu ise ve şiddetli rüzgar varsa nasıl reaksiyon alınması gerektiğini bilmek önemlidir.  Şiddetli rüzgarlarda dönüşlerin nasıl yapılması gerektiği ve fren kullanımı çok önemlidir. Uzman eğitmenler ile zorlu şartları tecrübe etmek, kontrolü uçuşlar gerçekleştirmek hayati önem taşımaktadır.

Yamaç Paraşütünde Hızlar.

Rüzgar şiddeti m/s, knot ya da km/s olarak ölçülür.1 knot rüzgar hızı 0.5 m/s ye o da 1.9 km/s ye eşittir. Olduğumuz yere doğru esen rüzgar, yönünü gösterir. Rüzgarın hızını ve yönünü yerden 10 metre yükseklikte ve 10 dakika ölçerek bulabiliriz. Rüzgar şiddetini anlamanın birçok yolu ve metodu bulunmaktadır.  Rüzgar etki olarak üç farklı özellik taşımaktadır.  Bunlar şu şekildedir:

  • Rüzgarın hızı
  • Rüzgarın yönü
  • Rüzgarın esme sıklığı

Yamaç paraşütü yaparken sürekli olarak hızı kontrol etmek doğru ve güvenli bir uçuş için  önemlidir. Yamaç paraşütü yapacak olan adayların bilmesi gereken üç tip hız vardır. Bunlar:

  • Rüzgar Hızı: Havanın bir noktadan bir başka noktaya gitmesi yani esen rüzgarın hızıdır.
  • Yer Hızı : Uçuş sırasında paraşütün yer ile arasındaki hızıdır. Önden ve arkadan gelen rüzgara veya fren konumuna göre değişiklik gösterir. Rüzgar hızı ve uçuş hızının birbirine etkisinden oluşur.
  • Uçuş Hızı: Paraşütün havadaki hızıdır.

Yamaç paraşütü rüzgar şiddeti konusu için bir örnek verelim.  GPS ile bir ölçüm yaptık ve havada 30 km/s ile uçtuğumuzu varsayıyoruz.  Uçuş yönümüzün karşısından gelen 5 km/s saatlik bir rüzgar hızı varsa yer hızımız 25 km/s olacaktır.

 

Paraşüt Eğitimi ve Meteoroloji Eğitimi

Yamaç paraşütü birçok adrenalinin tutkunun yapmaktan keyif aldığı ekstrem bir spordur. Birçok dinamiği içerisinde bulunduran bu spor insana özgürlük hissini sonuna kadar yaşatan nadir sporlardandır. Türkiye’de de çok fazla noktada yapılan bu sporda adayların eğitim alması ve uzman bir eğitmen gözetiminde başlaması gerekmektedir. İlk yardımdan temel uçma aerodinamiğine, yön bulmadan kanat kontrolüne birçok eğitim teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Tüm bu eğitimlerin yanı sıra pilotlara yardımcı olacak temel meteoroloji eğitimi de verilmektedir.

Yamaç Paraşütü Rüzgar Şiddeti eğitimi size hem güvenlik hem de daha uzun uçuşlar yapmada yardımcı olacaktır. Daha güvenli bir uçuş yapmak, kuşlarla beraber bulutları seyretmek tadına doyulmaz bir tecrübedir. Yamaç Paraşütü Eğitimi hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;

0850 308 21 43
0542 492 20 22

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?