Çalışma Saatlerimiz:

08:00 - 22:00

Bizi Arayın:

0506 728 89 40

Zayıf Rüzgarda Ters Kalkış

Zayıf rüzgarda ters kalkış bazı durumlarda pilotların kullanması gereken dolayısıyla öğrenmeleri gereken bir tekniktir. Öne doğru koşmaya imkan olmayan durumlarda kalkış için ters kalkış tekniği kullanılmaktadır. Ters kalkış yapacakken rüzgar yeterince kuvvetli değilse, yok denecek kadar az olsa bile ters kalkış yapılabilmektedir. Pilotların yer alıştırmasını defalarca yapması gerekmektedir ve ters kalkış tekniğini iyi öğrenmelidir.

Yamaç paraşütü rüzgar limitleri dahilinde yapılan, termiklerle saatlerce gökyüzünde uçmanıza olanak sağlayan bir spordur. Fakat uçuş yapılacak günler her zaman aynı rutinde olmamaktadır. Değişken hava olayları, basınç farklılıkları, rüzgar yönü pilotların ani karar alma ve uygulamaya geçmesini gerektirmektedir.

Kalkış ve iniş bu sporun en önemli iki etabıdır. Doğru bir kalkış tekniği ve doğru bir iniş oluşabilecek bütün aksiliklerden kurtulmayı sağlamaktadır. Yamaç paraşütü eğitimi kalkış ve inişi pilot adaylarına öğretmenin en önemli adımıdır. Bu yüzden her koşul ve şarta göre karar almak ve bu kararları en doğru şekilde uygulamak gerekmektedir.

Zayıf Rüzgarda Ters Kalkış Nasıl Yapılır?

Uçuş yapılacak bölge koşmaya elverişli olmadığı durumlarda pilotlar ters kalkış yapmayı uygun bulmaktadır. Ters kalkış, daha çok şiddetli rüzgarın olduğu zamanlarda kullanılsa da rüzgarın olmadığı zamanlarda da kullanılmaktadır. Rüzgar kubbeyi şişirecek kadar kuvvetli değil ise A kolonları pompalanmaya başlanır. İleri geri pompalama yapılarak kubbenin hava ile dolması sağlanmaktadır. Kolonlara uygulanan bu pompalama işlemi hücre ağızlarının  açılıp kapanmasını ve havanın hücrelere dolmasını sağlayacaktır. Kubbe yeteri kadar havayla dolduktan sonra yükselmeye başlayacak ve tepe noktaya çıkacaktır. Kubbenin yükselip tepeye çıkmasına kadar pompalama işlemine devam edilmelidir. Daha sonra doğru dönüş yapılarak kalkış yapılır.

Zayıf rüzgarda ters kalkış yapılırken pilotların doğru yöne dönmesi önemlidir. Dönüş yönünün belirlenmesinde uygulanan en doğru yöntem refleks yöntemidir. Arkanızdan seslenildiği zaman hangi yöne doğru dönüp cevap veriyor ya da bakıyorsanız o yön dönüş yönünüzdür. Doğru dönüş yönünün belirlenmesi ve kolonların doğru tutuşu çok önemlidir. Yanlış tutuş ve dönüş kalkışlarda dolanmalara neden olmaktadır. Dolanma meydana gelse bile panik yapılmamalı ve kubbe söndürülüp kalkıştan vazgeçilmelidir. Dolanmalardan kurtulmanın bir diğer yolu ise kalkıştan sonra twist yapmaktır. Twist dolanmış askı ipleri ve kolonların açılmasına yardımcı olacaktır.

Ters kalkış tekniği çoğu pilotun ihtiyacı olan ve zaman zaman kullanması gereken tekniklerdendir. Yer çalışmaları ile geliştirilmeli ve en doğru tutuş ve dönüş pozisyonuna hakim olunmalıdır. Yer çalışmaları sırasında kesinlikle pilot ip ya da halat yardımı ile bir ağaca ya da taşa bağlanmamalıdır. Uçuş yapılmayacağı zaman kubbe söndürülmelidir.

Zayıf Rüzgarda Ters Kalkış Yapmak İçin Hazırlık Süreci

Her uçuş öncesi yapılacak hazırlıklar olduğu gibi ters kalkışta da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar şu şekildedir:

  • Kalkış yapılacak alanın düz ve geniş olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ekipmanların eksiksiz olmasına dikkat edilmelidir.
  • Uçuş öncesi rüzgar ölçümü yapılmalı ve rüzgar yönü belirlenmelidir.
  • Harnessin pilota göre ayarlandığından ve bağlandığından emin olunmalıdır.
  • Kanat düz bir zemine, hücum kenarı rüzgar yönüne göre serilmelidir.
  • Kanadın serildiği zeminin zarar vermeyecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir.
  • Pilotun yönü kubbeye doğru dönük olmalıdır, rüzgar yönü pilotun arkasında olmalıdır.
  • Taşıyıcı kolonlar baş üzerinden döndürülür, kolonlar çapraz şekilde durmalıdır.
  • Kolonların durumu kontrol edilmeli ve hangi kolonun üstte olduğu öğrenilmelidir. Kolonun durumu dönüş yapılacak yönü belirlemektedir.
  • Fren ipleri çekilerek kontrol edilmelidir, fren iplerinin çekilmesi sırasında başka iplerde gerilme olmamalıdır.
  • Zayıf rüzgarda ters kalkış için a kolonu pompalanmaya başlanmalıdır.
  • Dengenin bozulmaması için ayak kontrolü yapılmalıdır. Her zaman bir ayak önde diğeri geride durmalıdır.
  • Kubbe dengeli olarak şişmelidir. Bir kenar daha fazla şişip yükseliyorsa diğer tarafın kolonu ile daha fazla pompalayarak eşitlenmelidir.
  • Kubbe dengeli olarak şişip baş üzerine geldikten sonra kolon ipleri bırakılıp frenler tutulmalıdır.
  • İplerin pozisyonu ve kubbenin durumu son kez kontrol edilmelidir.
  • Bütün kontrolleri yaptıktan sonra belirlediğiniz yönde dönüş yapabilirsiniz. Dönüşten sonra kalkışa geçilebilir.
  • Kalkıştan önce hava trafik durumu kontrol edilmelidir.
  • Ters kalkışta çıkabilecek ani rüzgar iplerin elinize zarar vermesine sebep olabilir. Bu yüzden eldiven kullanmakta büyük fayda vardır.

Hangi Durumlarda Ters Kalkış Yapılır

Uçuş yapacağınız bölge ileri doğru koşmak için elverişli bir yapıda olmadığı zamanlarda ters kalkış tercih edilmektedir. Zayıf rüzgarda ters kalkış ise koşmanın uygun olmadığı, ters kalkış için yeterli rüzgarın olmadığı zamanlarda yapılmaktadır. Kalkış yapılacak bölgeye doğru sert ve sürekli rüzgarların olduğu durumlar da ters kalkış için bir sebeptir. Kalkış sırasında koşu yönünden gelen sert ve şiddetli rüzgar geri doğru savrulmalara sebep olmaktadır. Bu durumlarda kalkıştan önce rüzgar ölçümü mutlaka yapılmalı ve rüzgar yönü belirlenmelidir.

Yamaç paraşütü, en ucuz ve kolay taşınabilen hava aracıdır. Kısa mesafeli uçuşlarla beraber uzun ve uzak mesafeli seyrüsefer uçuşları da yapılabilmektedir. İnsana uçma hissini en çok yaşatan, doğa ve insanı en çok birleştiren sporlardandır. Her sporda olduğu gibi kendine has teknikleri bulunmaktadır. Zayıf rüzgarda ters kalkış da bu tekniklerden birisidir ve uzman eğitmenler tarafından öğretilmektedir. Yamaç paraşütü eğitimi için YPEğitim’e başvurabilirsiniz. Yamaç paraşütü hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için yamacparasutuegitimi.net adresini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bizi Facebook ve İnstagram hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bize telefon numaralarımız aracılığı ile de ulaşabilirsiniz;

0850 308 21 43
0542 492 20 22

 

 

 

 

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?